2011. április 21., csütörtök

Presbiteri konferencia a Nagykunsági Egyházmegyében


A Nagykunsági Református Egyházmegye Virágvasárnap Törökszentmiklóson tartotta Presbiteri konferenciáját. Az Egyházmegye Munkatervének megfelelően a VI. Magyar Református Világtalálkozó nyitó rendezvénye volt. A Nagykunsági Egyházmegye Presbiterei mellett jelen voltak a Kézdi-Orbai (Erdély) és az Érmelléki (Királyhágómellék) küldöttségek.



A konferencia Istentisztelettel kezdődött, amelyen az Igehirdetés szolgálatát Árus László hegyközszentmiklósi lelkész végezte a Márk evangéliuma 11, 4-11 alapján.

Az ünnepi Istentiszteleten közreműködtek a Törökszentmiklósi Református Iskola diákjai.

Szabó József esperes és Molnár János egyházmegyei gondnok külön köszöntötték a VI. Református Világtalálkozóra Erdélyből és a Királyhágómelléki egyházkerületből érkező vendégeket. A Kálvin Évek jegyében egy-egy Kálvinnal kapcsolatos könyvet kaptak ajándékba. Érdekes színfoltja volt az ünnepi alkalomnak a Törökszenmiklósi Egyházközség Nőszövetsége által rendezett Jótékonysági vásár, amelyet Dr. Juhász Enikő Polgármester Asszony nyitott meg.

Az ünnepi Istentisztelet után a több mint 200 presbiter megtekintette a Törökszentmiklósi Református Iskolát, amely ebben az évben ünnepli újraindulásának 20. évfordulóját. A Kálvin Évek alkalmából a Református Könyvesboltban Kálvinnal kapcsolatos könyvekkel ismerkedhettek meg, illetve a Törökszentmiklósi Nőszövetség vásárán is részt vehettek.

A közös ebédre a Református Iskola éttermében került sor, ahol nem volt egyszerű dolog a több mint 200 résztvevőnek helyet készíteni.

Ebéd után folytatódott a konferencia, amelyet Molnár János egyházmegyei gondnok nyitott meg.

Az első előadást D. Szabó Dániel a Presbiteri Szövetség elnöke tartotta, aki világméretű távlatokban is bemutatta a presbiteri szolgálat jelentőségét. Beszámolt azokról a jelentős Presbiteri konferenciákról, ahol a Magyar Református Presbiteri Szövetséget képviselte.

Ezután az Érmellékiek nevében Árus László lelkész számolt be szolgálatukról.

A Kézdi-Orbai Egyházmegye Presbiterei nevében Gerendi Antal kovásznai presbiter szólt.

A Nagykunsági Egyházmegye részéről Szentesi Lajos karcagi főgondnok a Presbiteri Szövetség megyei elnöke tartott beszámolót.

Érdekes színfoltja volt a konferenciának Baczúr István tiszaföldvári gondnok előadása – a Presbiter feladata a gyülekezetben címmel -, előadását színes képekkel illusztrálta.


A konferencia során Szabó József esperes a 2010-es év népmozgalmi és statisztikai adatain keresztül elemezte a Nagykunsági Egyházközségek életét. Elmondotta, hogy a legnagyobb Templomok és a legtöbb egyházi iskola a Nagykunságban található. Felhívta a figyelmet az ebben az évben tartandó Presbiteri tisztújításra. Ismertette a VI. Református Világtalálkozó és az "Egység Napja"-hoz kapcsolódó további rendezvényeket.

  • 2011. május 22-én Kárpát-aljai vendégek érkeznek a Nagykunságba Zán-Fábián Sándor püspök vezetésével.
  • 2011. május 29-én Nagykunsági lelkészek látogatnak Erdélybe és különböző gyülekezetekben szolgálnak.
  • 2011. július 3-án kerül sor a Nagykunsági-Kézdi-Orbai-Szatmári Egyházmegyék közös Világtalálkozói rendezvényére Dálnokon.
  • A Világtalálkozót 2011. novemberében a Kézdi-Orbai lelkészek vendégszolgálata fogja zárni a Nagykunságban.

A konferencia áhítattal fejeződött be, melyet Fazakas László abádszalóki lelkész a Lukács evangéliuma 19, 45-46 alapján tartott.

A résztvevők örömmel állapították meg, hogy jó volt együtt lenni és megérte vállalni a fáradtságot Erdélyből, Érmellékről, a Nagykunságból, megköszönték a Törökszentmiklósi Egyházközség vendégszeretetét is, akik igen szépen megrendezték ezt a napot!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése